Skip to content

Интересните ТОП факти за хлебарки

Хлебарката съществува на земята повече от 300 милиона години в непроменен вид, за което свидетелстват вкаменелостите. Такива са добре запазените предци на хлебарките, умрели и запечатани, преди няколко милиона години в кехлибар.

За борба с вредителите и пръскане на хлебарки, търсете Превента ДДДД.

Благодарение на изследванията на учените е установено:

В света има над 4500 вида; особено много в тропиците и субтропиците. 55 вида обитават територията на Русия.

Хлебарки се считат за вредни насекоми, тъй като носят инфекция и увреждат растенията.

Хлебарите са едни от най-издръжливите насекоми. Те могат да живеят месец без храна и седмица без вода. Те са в състояние да не дишат до 45 минути, за да не се изпари наличната в организма вода при липса на възможност за нейното попълване. Те могат да живеят, без глава няколко седмици, след което умират от глад.

Хлебарки се считат за нощни същества, но не се страхуват от слънчева светлина.

Хлебарките се страхуват от хората.

Една от основните причини да мразим хлебарки е, че са повсеместни и изненадващо оцеляващи.

След едно зачеване женската хлебарка е в състояние да зачене сама още няколко пъти. Това е така, защото знае как да запази семето.

Летящи хлебарки

Хлебарката причинява много мръсни чувства, когато я видите на пода или на стената. А когато и лети, изобщо става неудобно. И, така, природа, очевидно, се е погрижила за човека. Съществува, само един вид летящи хлебарки – Megaloblatta longipennis, който имат крила.

Мегалоблата

Те са доста големи – 185 милиметра. Летящите хлебарки и живеят предимно в Централна и Южна Америка.

Хлебарките и глобалното затопляне

Хлебарки изпускат газ на всеки 15 минути. След смъртта си тя продължава да отделят газове за още 18 часа. Като цяло газовете, които всички насекоми по света отделят, представляват 20% от целия метан, отделен на земята. Тези газове заемат най-значимото място в тези 20 процента, което означава, че техният „принос“ за глобалното затопляне на планетата съвсем не е малък. Термитите и кравите, също допринасят значително за затоплянето.

 

Хлебарките умират по гръб

Ако хлебарка падне по гръб, изведнъж (например на пода), то тя вече не може да се преобърне и да умре. Ако падне някъде на земята, листа, трева, клони или камъчета могат да й помогнат да се хване и да се преобърне. Следователно убийците на пестициди съдържат вещества, които парализират мускулите на насекомите.

Международно име за хлебарки

Международното име на хлебарка „La Cucaracha“ има испански произход. То е изпомпвано на английски в началото на 17-ти век, точно за името на хлебарки.

Хлебарката съска по филмите

Има един вид хлебарки Мадагаскарска съскаща хлебарка. По време на движение, тя издава достатъчно силно съскане, пробивайки си път, сякаш крещи: „Направете ми път, моя път!“ Това е открито от режисьори и успешно използвани гласовете на тези хлебарки, за да озвучат специални епизоди.

Има още много интересни неща от света и живота на хлебарките, които ще ви представим в следващи издания.

Източник: www.preventa.bg