Skip to content

Как да обновите мебели втора употреба: 4 ярки идеи

Омръзна ли ви износения диван, но не сте спестили пари за нов? Не искате да изхвърлите скрина, който сте наследили от прабаба си, но вече нямате сили да гледате боклуците?

Ще ви покажем, как да обновите старите мебели или да закупите мебели втора употреба. Такива ще са от най-високо качество в античен, бароко, парижки, бохемски, чипъндейл стил и още много.

Идея номер 1: премахнете старата боя

Вярно е, че ако имате проблеми с дихателната система, този метод не е подходящ за вас. И, въпреки това е много икономичен и ефективен. Ще ви трябва разтвор на сода каустик, маска и очила, гумени ръкавици, работна престилка, четки и шпатули. Най-добре е да направите това на открито или в добре проветрен гараж. Нанесете сода за хляб, докато боята започне да образува мехурчета. Отстранете пласта стара боя със скрап, шкурка и инструмент за остъргване. След това избършете повърхността с обезмаслител. Когато работите с шпатула, внимавайте се да не повредите мебелите.

Старата боя и лак може да се премахне и със сешоар. За целта насочете горещия въздушен поток и изчакайте, докато боята започне да набъбва. Отстранете я с шпатула.

Идея номер 2: използвайте петната

Чудесно е да подчертаете красотата на старото дърво. За целта ще ви трябват шкурка, балсам за дърво (да, те не са само за коса), гумени ръкавици, байциг за дърво, мека кърпа и лак. Първо отстранете боята, ако е имало, след това шлайфайте мебелите. Отстранете праха с парцал. Балсамът ще помогне на петното да се нанесе по-равномерно. Нанесете го на няколко пласта по желание и лакирайте. Преди боядисване не забравяйте да премахнете аксесоарите.

Идея номер 3: опитайте с млечна боя

Това е най-естествената боя, която съдържа истинско мляко! Продава се под формата на прах. С нея можете например да подновите износени дървени столове. Издържа много дълго време и придава на мебелите винтидж вид. Ще ви трябва: грунд или шпакловка, бои, четки, валяк, самозалепваща лента и техника за изшкурване (може и ръчно). За целта отстранете стария пласт боя и лак. Машинно премахнете неравностите. Нанесете равномерен слой грунд. Когато изсъхне, боядисайте целия продукт с основния цвят. С маскираща лента може да създадете например контрастен модел на райета!

Идея номер 4: Латекс и блажни бои

Кое да изберете ли? Латексните бои след работа по инструменти могат лесно да се измият с обикновена вода. По-добре е да работите с маслени бои на улицата или специално място, защото такава боя не е толкова лесно да се измие, след това. За сметка на неудобството от боядисването, обаче, цветовете са по-богати. Така и най-старата табуретка ще стане по-модерна, ако боядисате краката й в контрастни цветове.

В заключение:

Сами виждате, че идеите нямат край. Винаги може да си импровизирате, да приложите доза въображение и щипка креативност и да получите своите шедьоври за това. Ето, откъде да започнете: брандът е AntiqueBoutique.