Skip to content

Как да почистите петна от дивана

Ако имате диван, който е бил дълго време държан в склад, той може да се превърне засегната зона. В някои условия, може да се развие плесен дори когато обзавеждането е в употреба. Ето няколко стъпки, които трябва да се следват, за да се гарантира, че ефективно се почиства, за да изглежда добре, миришещ на свежо и готов за употреба.

Стъпка 1 – Огледайте дивана

С цел да се гарантира, че сте наясно с пълния размер на щетите на мухъл, трябва да започнете, като го разглеждате. Проверете всяка повърхност на мебелите, дори ако се появяват петна пот мухъл в определен участък. В този ред на мисли да не забравим да споменем за проверка на долната страна.

В допълнение, обърнете внимание на всякакви аромати, произведени от материал, особено там, където има мухъл по повърхността.

Ако етикета на дивана все още е прикрепен, можете да използвате тази възможност, за да се провери дали тя очертава никакви химикали, които не трябва да се използват в почистването. Вижте и как става почистване на мазета и тавани.

Стъпка 2 – Подгответе

Преместване на парчета мебели извън дома не е лесна задача за хора без опит. Ето, защо за едно преместване ще ви е нужен специалист. Ако е възможно, да се работи върху дадената мебел и тя да се изхвърли, с цел да се избегне натрупването на плесен и спори около дома. Това също така ще даде на възможност на плата да изсъхне, което ще направи по-лесно отстраняването. Избягвайте работа на пряка слънчева светлина, за да се предотвратят всякакви избледнявания в цветовете. Вижте някои добри техники от DVOROVE.COM.

Стъпка 3 – Химическо почистване

След поставяне на защитна маска и гумени ръкавици, може да започнете със сухо избърсване на дивана. Използвайте кърпа, когато се занимавате с кожени мебели и четка за миене на други материали. Внимателно избършете в низходяща движение, за да се избегне контакт, с каквито и да е спори. Изхвърлете парцала, когато процесът е завършен, за да се избегне замърсяване на нещо друго.

Стъпка 4 – почистване

Когато трябва да се почисти кожен диван, комбинирайте половин чаша вода с половин чаша спирт. Навлажнете чиста кърпа с тази смес и избършете областта, засегната от мухъл. Редовното изплакване на кърпата е добре, за да не се разнасят спорите. След това оставете мястото да изсъхне. Накрая завършете процеса с почистване на съответния район с чиста вода.

За други видове материали, съчетавайте половин кофа вода с една четвърт чаша прах за пране и една четвърт чаша спирт. Избягвайте използването на белина, тъй като това може да повлияе на цвета на дивана. Навлажнете чиста гъба в разтвора и избършете повърхността с помощта на попивателна. Продължете с този процес, докато вече не може да бъде открита и следа мухъл. Изплакнете с помощта на чиста вода и чиста кърпа. Оставете повърхността да изсъхне напълно, за да се предотврати разрастване в бъдеще на петното и за да не се налага изхвърляне на диван и стари мебели.

В случай, че растежът на плесен е тежък повторете това почистване като процес, който да ви избави от пълното заместване на дивана с нов.