Skip to content

Как да се отървем от лошата миризма и мръсотията във водата

Дезинфекцирайте добре водата, за да я имате за по-дълго. В извън населените региони – вилни зони, селски райони и къщи извън регулация имат една особеност с водоснабдяването. Такава се изразява в това, че всеки частен имот самостоятелно добива водата си за питейни и битови нужди. Тогава и профилактиката на водоизточника трябва да се прави частно. За целта има множество фирми по поддръжка на кладенци, които предлагат подобен род услуги.

Има множество съвременни методи за справяне с лошото качество на водата, както и за дезинфекция и профилактика. Някои от тях включват успешно в пречистването на вода аератор за басейни. Това подобрява качеството на дезинфекция и предотвратява растежа на бактерии. Преди почистване на вода от кладенеца се използва помпата.

Най-често за дезинфекцията се извършва с хлор. Разбира се, такъв не почиства съединения та, които са относително безвредни. На първо място, по стените на кладенеца имат отлагания, които трябва да бъдат отстранени.

В някои случаи се използва разтвор от 20 грама белина на литър вода. Можете да използвате съдържащи хлор домакински химикали вместо белина. За да се получи разтвор за дезинфекция е достатъчно да се вземат 500 мг от този агент и да се разтворят в кофа с вода. Разтворът се прилага към стена като се използва пръскачка; четка; валяк; кърпа увита на пръчка. Важно е стените да са покрити с равномерен слой, съдържащ разтвор на хлор. Тъй като хлорни съединения имат характерна остра миризма, трябва да се използва респиратор или поне превръзка с марля на лицето, за да бъдат защитени дихателните пътища. Разтворът трябва да бъде направен само в студена вода, защото прилагането му в топла допринася за по-бързото изпарение на хлора. Тогава и ефекта му ще бъде загубен.

След процедурата кладенеца се пълни с вода. Горният слой на чиста вода се източва, а останалата част се разбърква и се излива. За дезинфекция на водата в добре може да се използва белина.

Винаги дезинфекцията започва с изпомпването на водата от кладенеца. Понякога е много вероятно процедурата да се повтори няколко пъти, докато миризмата на хлор изчезне, или поне спре да мени нивата. Стените трябва да изплакнати добре с чиста вода. След като кладенеца е пълна, може да се счита за готов за употреба.

Друга важна стъпка е да се направи анализ на качеството на водата след дезинфекция. Преди употреба трябва да сте сигурни, че почистването е довело до желаните резултати и може да разчитате на домашна чиста вода.

Съществуват различни алтернативни рецепти за дезинфекция и вода, но най-правилно е подобна профилактика да се извършва от професионален екип.