Skip to content

Мога ли да използвам меламинова гъба

Добрата домакиня знае, колко усилия са необходими за поддържане на перфектен ред и чистота в къщата. Тя редовно използва парцали и салфетки, четки и гъби и различни домакински химикали. В производството такива средства се развива бързо.

Наскоро на върха на популярността, сред домакините е меламинова гъба. Затова днес ще говорим за това. Освен всичко друго, ще разберем дали има риск от използването на такова устройство.

Меламинова гъба

⦁ Домашната гъба е предимно бяла, подобна на полистирол или пяна. Тя е по-плътна от обикновено, абразивна, пореста. Твърдите нишки от меламинова смола абсорбират добре мръсотията.

⦁ В домакинството се използва за миене на съдове и за отстраняване на упорити петна от тъкани и твърди повърхности. Варовик, сажди и сажди от чинии, упорити петна по пода, текстил – всичко това е в нейната сила.

Съставът на меламиновата гъба

Меламиновата гъба се състои от меламинова смола, която в резултат на разпенване придобива формата и плътността на кърпа. Меламиновата смола от своя страна съдържа формалдехид и нонилфенол.

Формалдехидът е опасно вещество. Влияе неблагоприятно, върху лигавицата, причинява дразнене на кожата, сърбеж, обрив и често слабост, главоболие и безсъние.

Nonylphenol е течност, чиято токсичност влияе на човешките хормони. Освен това вещество влияе негативно, върху развитието и здравето на децата. Такъв материал, някога се е ползвал и за пълнеж на матераци и всякакви подплънки за мека мебел. Ако и вие имате стари мебели за изхвърляне, винаги може да се отървете от тях, поръчвайки извозване на отпадъци Пловдив и Пазарджик.

Как да използвате меламинова гъба

Има няколко прости правила, които може да запазите безопасно, като използвате продукти с меламин.

Винаги носете ръкавици – тогава меламинът няма да попадне на кожата ви.

Никога не използвайте тези гъби за миене на съдове. След като попадне в тялото, меламинът се натрупва и може да доведе до бъбречни заболявания.

За да предотвратите отравяне с меламин, съхранявайте гъбите на безопасно място, извън обсега на деца и домашни любимци.

Не позволявайте гъбата да влиза в контакт с гореща (вода, повърхност), за да избегнете отделянето на токсични химикали.

Не използвайте гъби в комбинация с домакински почистващи препарати, тъй като те стават токсични.

Защо да не използвате меламинови гъби

Вредата от меламина е голяма. Ето и някои от най-опасните й аспекти:

Те изострят кожните заболявания;

Натрупвайки се в организма, меламинът ще причини заболявания на отделителната система;

Бавно натрупвайки се, ще навреди на тялото, ще причини алергии;

Меламинът е опасен за околната среда – животни и растения.

Очевидно е, че меламиновите продукти нарушават екологичния баланс: вредят не само на хората, но и на цялата планета. Разбира се, изборът е ваш, независимо дали да ги използвате в ежедневието. Въпреки това, във всеки случай, обърнете внимание на правилата за употреба. Винаги може да разчитате на фирма по тяхното извеждане от жилището. Потърсете повече информация на адрес: obshtini.com.