Skip to content

Как да разпознаем дървеница

Как да се различим дървеница от други насекоми в апартамента

Това е една тема, която дори в съвременния свят, в който живеем вълнува много хора. Именно заради това, решихме да се спрем обстойно над някои характерни белези на този инсект.

Как изглежда дървеница

Възрастните дървеници са с предимно с кафяв цвят. Ако дадено насекомо е гладно, то може да е по-светло, почти червено. След насищане с кръв, дървеницата потъмнява, понякога става почти черна.

В допълнение, тялото на добре охранена дървеница се удължава и увеличава дебелината си поради самото запълване с кръв. Такъв заприличва на безкрила ларва на хлебарка. Размерът на тялото на дървеницата варира от 4 до 8 мм и на практика няма разлика в размера между мъжките и женските индивиди.

Плоската форма на тялото на дървеницата я предпазва добре от смачкване и нападение от страна на човек. Въпреки това, след като пие кръв, буболечката става по-уязвима. Охранената и смачкана буболечки, може да остави грозни кафяви петна по леглото, които често са първият знак, че в апартамента присъстват дървеници.

Как изглежда дървеницата и как да се различим от останалите насекоми в апартамента

Дървеницата има плоско, широко тяло. Когато е гладна, става почти кръгъл, когато се гледа отгоре. В същото време, поради липсата на крила по тялото й, стесненията в ставите на коремните сегменти винаги са ясно видими.

Дървеници в леглото и по човешкото тяло

Ларвите дървеници приличат на възрастни насекоми, но са по-малки и по-светли на цвят. Личинките, обикновено са прозрачни и след насищането им в тях ясно се вижда капката кръв.

Снесените яйца на дървеници са подобни на умалени зърна от ориз. Те имат същия бял цвят, удължена форма и дължина не повече от милиметър.

Разлики между дървеници и други „домашни“ насекоми:

Ако се питате каква е разликата между дървеници и останалите насекоми, обитаващи домовете ни, то разберете от тук:

Хлебарките – за разлика от хлебарките с късите антени, дървениците нямат такива израстъци. В допълнение, възрастните хлебарки са по-големи от дървениците и имат крила и по-продълговат корем.

Кърлежи – външно дървениците са повече или по-малко подобни на кърлежи. Тук, за да го различите, е достатъчно да преброите краката на паразита. В дървеницата, като всички насекоми, има 6 от тях, в кърлежите, като представители на рода на паякообразни са с 8.

Мравки  – формата на тялото на мравките е много добре позната: тези насекоми са стройни и имат стеснение в „кръста“. При дървениците дори ларвите са широки и нямат такова стесняване.

Бълхи и въшки – почти невъзможно е да объркате дървеница с бълха и въшка, поради размера: ако първите са много трудни за гледане с просто око, тогава дървениците са ясно видими насекоми.

Дървениците в леглото се различават по начин на живот, дейност, подслон.

Дървениците в леглото са нощни паразити. Само „алармата“ – унищожаването на мястото на натрупването им или действието на някакъв вид инсектицид – може да ги накара да се движат, през деня.

Как да спите, без дървеници

Най-активните дървениците са от 3 до 6 часа. Именно по това време е най-голям броят от атаки, срещу човек и в резултат на това ухапванията. Поради своята мобилност и достатъчно висока скорост на движение, дървениците могат да стигнат от всеки ъгъл на апартамента до леглото за броени минути, да прекарат 20-25 минути за хранене и също така бързо да се върнат в приюта си.

В онези места, където дървениците чакат деня, женските снасят яйца.

Дървениците в леглото се хранят веднъж седмично. През останалото време, когато насекомото усвоява кръвта, то е в убежището си далеч от човешките очи. Ето защо, ако намерите няколко дървеници на леглото си или на дивана, това означава, че някъде наблизо в приюта могат да бъдат открити много повече индивиди.

Дървеницата в леглото, като всеки друг паразит, е изключително плодоносно насекомо. Всяка женска снася над 300 яйца в краткия си живот, което се равнява на около 4-5 яйца всеки ден.

Източник: Фирма за пръскане срещу дървеници