Skip to content

3 скрити опасности във вашия дом, за които трябва да знаете

Знаете ли, че в дома си имате поне 5 неща, които могат да представляват опасност. За да избегнете инциденти с тях и за да обезопасите терените, помислете за почистване и изхвърляне на всичко излишно.

Научете и кои са тези опасни неща:

Тези неща изглеждат безобидни на пръв поглед, но в действителност могат да представляват сериозна заплаха за здравето.

Въжетата на щорите за прозорци – ред най-опасните неща, за които почти никой не мисли са кабели, които регулират прозоречните щори. Децата от 6 месеца до 6 години са изложени на риск от регулиращия кабел. Сега производителите правят щори и ролетни щори с къси шнурове, но все пак си струва да се спазват няколко основни правила:

Ако е възможно, откажете щорите в детската стая и в никакъв случай не поставяйте бебешко креватче до прозореца, където са монтирани щорите.

Не спускайте кабелите до височината, достъпна за деца, но ги фиксирайте с помощта на куки.

Шкафове и чекмеджета – Многократните случаи са записани, когато паднал скрит шкаф води до смърт на дете. Разбира се, чекмеджетата не падат сами. Това се случва, когато детето започне да се изкачва по чекмеджета, да издърпва чекмеджета и да ги използва като стъпала на стълба. Помислете за всички стари шкафове, които нямат магнитни механизми за задържане на чекмеджетата. Потърсете фирма за транспорт и демонтаж на гардероби и други стари мебели.

Производители препоръчват използването на специални крепежни елементи във формата на кука, с която задната стена трябва да бъде закрепена към стената.

Разпръснатите неща из хлъзгавия под – Всяка година в САЩ най-малко 800 000 души са хоспитализирани, защото просто се препъват или се подхлъзват на хлъзгав под.

Повечето падания могат да бъдат предотвратени с няколко прости правила:

Когато правите ремонт, не забравяйте да вземете под внимание качеството на подовата настилка, те не трябва да са хлъзгави (особено плочките).

Опитайте се да няма прагове в къщата, а ако са такива, поставете защитен мат или килим на опасни места.

Не хвърляйте неща на пода, не оставяйте чанти или обувки, на които можете да се спънете.

Обърнете внимание, че всички помещения в къщата да са добре осветени.