Skip to content

5 интересни връзки между музика и език

Независимо дали е писмен или говорим, езикът е универсален за хората. Знаете ли, че музиката е също такава? В света има много малко култури (ако има такива), които нямат музика от някакъв вид. Музиката и езикът имат близки връзки. Нека разгледаме пет интересни неща, за които може би не знаете, и които показват, че музиката и езикът имат нещо общо.

И двете са форми на социално обвързване

Музиката традиционно се свързва с обединяването на хората. Независимо дали става дума за споделено емоционално преживяване, оценяване на художествена форма или като част от церемония или ритуал, музиката обикновено е групово занимание. Езикът е същото- повечето хора не говорят на себе си, необходими са двама или повече хора за общуване.

Музикантите обработват музиката като език

Проучванията показват, че една и съща област на мозъка е активна за музиканти, които слушат музика и слушат език. Областта се нарича ляв planum temporale и по принцип се смята, че там ние обработваме език. Интересното е, че когато немузикантите слушат музика, те не я обработват в същата област като езика. Това предполага, че докато всички можем да обработваме езика по подобен начин, обработването на музика става на по-дълбоко ниво.

Хората помнят музиката по същия начин като речта

Помислете за запомнящ се глас, някой близък до вас. Разпознавате този глас различно от друг, дори ако казват едни и същи думи, нали? Същият е случаят с музиката. Дори и без думи разпознаваме различните хора, които свирят една и съща музика. Начинът, по който мозъкът ни обработва езика и музиката, е повече от просто разпознаване на думи или ноти. Той е много сложен и отново използва подобни области на мозъка.

Музиката помага на вашата граматика и речник

Едно проучване от 2010 г. показва, че хората, които са учили музика преди 7-годишна възраст, са развили по-богат речник и по-добре разбират граматиката от тези, които не са. Също така често се смята, че тези, които учат музикален инструмент в млада възраст, е по-лесно да научат втори език по-късно в живота.

Музиката и езикът поддържат мозъка ви в добра форма

Има много проучвания за връзките между изучаването на музика или втори език и по-ниския риск от деменция в напреднала възраст. Така че, ако искате да поддържате мозъка си здрав, ученето на музика или втори език може да ви помогне.