Skip to content

6 важни въпроса около коли за скрап

Едва ли някой се замисля, какво става, след като изхвърли боклука си на сметището. По сходен начин стои и въпроса с предаването на стария автомобил за скрап. В случай, че и вашата кола вече не е от полза, а средствата влагани в нея са напразно, то време е да се възползвате за последен път от нея и онова, което може да ви донесе. Предаване на стари коли за скрап през последните години се превърна в мода и доходен бизнес.

Самият процес по рециклиране е дълъг и сложен, а в него участват множество организации, фирми, частни, физически и юридически неща. Всичко обаче тръгва от крайния потребител на коли.

Кога се предава стара кола за скрап – когато автомобилът е трайно и непоправимо увреден; когато колата е покрита с ръжда; когато автомобилът е претърпял тежка автомобилна катастрофа следствие, на която щетите не могат да бъдат отстранени или когато колата е на няколко десетилетия. Във всички тези случаи колите подлежат на бракуване.

Процесът по отписване на стария автомобил не е толкова сложен. Всеки собственик на МПС може сам да отпише колата си от КАТ в региона, в който фигурира. За целта е достатъчно само представяне на малкия и големия талон на колата и попълване на няколко формуляра.

Как става предаване на коли за скрап – вариантите са два, МПС-то да бъде задвижено на собствен ход до пункт за скрап или, чрез затегляне и/или извозване.

Кое определя цената за коли на скрап – цената за предадени коли за рециклиране се определя от съдържащото се желязо в нея. Марка, модел, година на производство нямат никаква роля в този случаи. Собственика на стария автомобил получава една добра сума, която при всички други случаи не би могъл да вземе за МПС-то.

Какво печели собственика на предаденият за рециклиране автомобил –освен паричната стойност от предаденото старо желязо, собственика на автомобила допринася за опазването на околната среда и пестене на нейните ресурси.

Добре е да се знае още, че около самият процес по преработка и рециклиране, притежателят на старото МСП няма абсолютно никаква работа. С предаването на бусове за скрап в пунктове за скрап и получаване на паричната й равностойност неговите права се изчерпват.