Skip to content

7 елемента в избора на врати

Интериорната врата включва всичко от цялостното обслужване, необходимо за стила, функционалността и ползите на един дом. Към арсенала й се поместват всички брави, панти, дръжки. При избора на интериорни врати, ще трябва да балансират функционалността с обща естетическа привлекателност. За повечето вътрешни приложения, се налага да се допълни всеки тип интериор. Ето и някои от най-важните неща, за над които може да се помисли преди окончателния подбор:

Помислете за работа на вратата – интериорните и входни врати винаги са окачвани на челните панти, макар и да има врати, които са по-високи или по-тежки от средния размер. Такива често пъти работят по-добре на шарнири. Плъзгащите се врати са окачени на парчета, докато малките и стандартни врати се монтират с помощта на комплект за касата на вратата. Всички тези устройства могат да бъдат намерени в различни облицовки, за да съответства на външния вид на вашия дом. Вратата от Новоферм предлага съвременни и съобразени с високите стандарти модели.

Определяне вида на заключване е насочен към секретни или цилиндрични модели. Вкопаните единици са по-сигурни и са инсталирани в джоб в рамките на вратата. Цилиндричните брави са по-достъпни, но по-малко сигурни. За врати с кръгли дупки или не заключващ механизъм, се избира цилиндричен стил на заключване за лесна инсталация.

Решете какво заключване ще трябва – функцията от един пасаж може да се използва, когато искате вратата да се затвори, но не се заключва. Връзката на брави не използва ключове, но могат да бъдат заключени с бутон върху копчето на самата врата. Тези брави се използват в бани и спални. Ако искате да заключите спалня или офис врати с ключ се изберат като първостепенна функция.

Сравнете декоративните възможности – може да избирате от дръжките на врати, лостове или дръжки, макар опциите да варират между различните модели. В такъв случай многообразие от кокетни единици в различни стилове и дизайни ще допълват вашия декор.

Изберете топка – интериорна врата за дома често идва със стандартна брава от месинг или хром, макар, че съществуват и алтернативни варианти, които също така да бъдат на разположение. След като сте избрали цвят, решите дали искате полирано или надраскано покритие. Имайте предвид, че полираните повърхности са склонни да задържат пръстови отпечатъци по-лесно от надраскващото се покрития.

Обмислете използването на врата и начинът на отваряне с или без брава. Вратите, които не се заключват и често се отварят се използват за кухненски врати. Това дава възможност за работа със свободни ръце.

Изберете спиращ механизъм, в случай, че искате вратата да се отваря до едно положение. Подобни изисквания, често се налагат при гаражните врати. Стоперите за интериорни врати най-често са под формата на гумен връх, който може да се монтира на гърба на вратата. Съществуват и допълнителни механизми, които са използвани за задържане на вратата отворена и за предотвратяване на затваряне автоматично. Простите модели се състоят от куки или магнити, монтирани на нивото на пода, а по-сложни версии са монтирани в самата врата и рамката