Skip to content

Успешно предпазване на растенията от зарази

Гъбичните инфекции при растенията се лекуват успешно чрез третиране с определен вид хербицид. Те са специално разработени пестициди за борба с това заболяване по растенията. В тази статия ще научите повече информация за фунгицид който защитава флаговият лист, как се използва и как действа. Важно правило при употребата на фунгициди е той да се разпръсква под формата на мъгла. Това е особено важно при контактните фунгициди(контактните се наричат под вид фунгициди).

Действието на контактните фунгициди е следното: след като бъдат напръскани, те попадат върху листата на растенията и по този начин започва действието им срещу гъбичните инфекции. По-горе казахме, че този вид фунгициди задължително трябва да се пръскат под формата на мъгла. Причина за това е нуждата да бъде покрита цялата повърхност на растението. Мъгло разпръскването осигурява равномерно и икономично, в същото време достатъчно покриване на растението с препарат.

Другия главен вид фунгициди се нарича системен. Името му идва от това, че попада в системата на растението. Т.е. благоприятното му действие върху насаждението започва директно отвътре, а не както при контактния който предотвратява появата на гъбични инфекции, но не ги лекува.

Слънчогледът е типична земеделска култура която заема доста голям дял от обработваемата земя в нашата страна. България има традиции в отглеждането на слънчоглед за олио и т.н. Продажбата на семе на слънчоглед се извършва от фирми чиято дейност е свързана с дистрибуция и внос. Големите фирми с традиции в своята дейност и производството на семе за слънчоглед представят на пазара много добри сортове всяка година.

Голямото разпространение на слънчогледови насаждения в България говори и за това, че определено има търсене на такава продукция. Един от най-известните продукти на това растение е слънчогледовото олио, но в процеса на производството му се получават и други съставки които влизат в храната на селскостопанските животни.