Skip to content

Защо са необходими профилактичните прегледи при зъболекар?

Много хора се питат трябва ли да посетят стоматолог ако не изпитват болки. Въпросът на този отговор е категоричен – да, трябва да правите редовни профилактични прегледи дори да не ви боли нищо. Освен това, не всички проблеми са свързани с болка. Вие може да имате деформиран зъб и в същото време той да не ви кара да изпитвате дискомфорт.

Колкото по-рано бъде открит проблема, толкова по-лесно и евтино ще бъде неговото разрешаване. Всеки проблем в началото е бил съвсем малък и лесно разрешим. В случай, че се забавите или отидете чак когато болката е нетърпима – най-вероятно ще се наложи да посещавате зъболекари София поне няколко пъти докато се излекувате напълно.

Имайте предвид, че въпреки новите разработки в денталната медицина, щом един зъб е поправян с изкуствени материали, той вече не е зъб като предишния. Затова никога не отлагайте посещение при зъболекар. Прегледите траят едва няколко минути, но най-вероятно си нямате на представа колко време, нерви и пари може да ви спести това.

Голяма част от българите имат страх от стоматолога. Страха се концентрира най-вече около една специфична зъболекарска машинка със доста неблагозвучен звук и която причинява болка при пилене на зъб. Искаме да ви уверим, че в модерно оборудваните кабинети, тази машинка за която си мислите в момента е съвсем нова – модерен дизайн и подобрена работа.

Освен това методите за туширане на болката стават все по-добри. Охлаждащия ефект на студената вода е много използван по време на дентални процедури и намалява болката в пъти. Упойките които вече се използват нямат такива странични ефекти каквито имаха предишните.

Най-новите практики в денталната медицина е лазерното лекуване на зъб. При такова лечение, болка просто няма. Разбира се за да се възползвате от него, вие трябва да ходите редовно на зъболекар, защото ако сте в напреднал стадии, нищо не може да ви помогне, пък било и най-новата техника.